Zwarte Zaterdag 2022

Vanwege het coronavirus zal de zomer van 2022 mogelijk nog niet helemaal als vanouds zijn, maar toch zullen er heel veel mensen naar het buitenland of binnen o.a. Frankrijk en Duitsland op vakantie gaan. De verwachting t.a.v. de drukke zaterdagen is op dit moment als volgt:

Frankrijk:
In de zomer van 2022 zullen in Frankrijk zaterdag 30 juli en zaterdag 6 augustus waarschijnlijk de drukste dagen worden, voornamelijk richting het zuiden. 30 juli wordt waarschijnlijk echt dé zwarte zaterdag van de zomer 2022. Andere drukke dagen zijn 16 juli en 23 juli richting het zuiden, en 13 + met name 20 augustus richting het noorden.
Het meeste verkeer kan men verwachten op de A6, A7, A9, A10, A31, A71 en A75 en de Boulevard Périphérique van Parijs. Meer informatie m.b.t. de verkeersdrukte in Frankrijk zie Bison-fute.gouv.fr.

> Overnachtingshotels in Frankrijk <

Zaterdag 30 juli 2022

Zwarte zaterdag 2022

Zaterdag 6 aug 2022

verkeersdrukte Frankrijk zomer

 

> Overnachtingshotels in Duitsland <

Duitsland:
In Duitsland is het eigenlijk de hele zomer druk, vooral op de snelwegen A3, A5, A8 en met name de ring A99 rond München kan het druk worden. Alle weekeinden van half juli t/m half augustus kunnen als druk tot zeer druk worden bestempeld. Tot en met begin augustus vooral richting het zuiden. Meestal niet alleen de zaterdag, maar ook de vrijdag(middag en -avond). Vanaf eind juli tot begin september ook richting het noorden (vooral de zaterdagen).

Oostenrijk:
In Oostenrijk zijn de A12/A13 Kufstein-Brennerpas en de snelweg A10 van Salzburg naar Villach de drukste trajecten. Voorbij Villach kan ook bij de De Karawankentunnel op de grens van Slovenië en Oostenrijk het oponthoud groot zijn. De drukte in Oostenrijk geldt ook voor alle weekeinden in de zomervakantie.

Zwitserland:
In Zwitserland kunnen de wachttijden bij de 17 kilometerlange Gotthardtunnel op de A2 Luzern - Chiasso flink oplopen. Ook voor Zwitserland geldt dat het eigenlijk in alle weekeinden van de zomervakantie druk is, met name in augustus.

Italië:
30 juli, 6 en 13 augustus zijn in 2022 de drukste dagen in Italië, maar ook de vrijdagen er voor en de zondagen na deze zaterdagen zal het zeer druk zijn.

Doe jezelf een plezier en probeer deze dagen zoveel mogelijk te vermijden: rijd op andere dagen en/of boek een hotel of B&B op een slimme locatie om de grootste drukte op deze dagen te vermijden. En let erop dat je de juiste Corona maatregelen genomen hebt. Per land zijn deze verschillend. Check https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie .Veel gestelde vragen:

Wanneer is het Zwarte Zaterdag?

Zwarte Zaterdag is een begrip van de Franse organisatie Bison Futé. Deze organisatie verwacht dat komende zomer 30 juli de verkeersdrukte het grootst zal zijn in Frankrijk. Echter, er zijn meer drukke (zater)dagen in Frankrijk en andere Europese landen. Allemaal tussen 16 juli en 20 augustus.

Waarom wordt Zwarte Zaterdag zo genoemd?

Zwarte Zaterdag is genoemd naar de kleurcode die Bison Futé gebruikt voor de grootste verkeersdrukte: zwart dus. De andere kleuren zijn (van rustig naar druk): groen, oranje, rood.

Hoe vermijd ik Zwarte Zaterdag?

Je kunt een vakantie boeken die niet van zaterdag tot zaterdag loopt. Of je kunt één of meerdere dagen eerder vertrekken en overnachten in een hotel, B&B of op een camping en zorgen dat je op zaterdag alleen nog maar een klein stukje hoeft te rijden, liefst over een niet al te drukke route.
Vroeg vertrekken op zwarte zaterdag kan juist zorgen dat je in Frankrijk of Duitsland in de grootste drukte belandt. Als je pas na 12:00 uur van huis gaat, kun je wellicht achter de drukte aan rijden.